1. apr. 2013

Rdeča kapica - ljudska pravljica (1. del)





Ilustracija Rdeča kapica, 2011

Moja nova ilustracija Rdeče kapice in strašnega volka je v nastajanju, zato si osvežimo spomin na to prečudovito ljudsko pravljico. :)

Rdečo kapico (Le Petit Chaperon rouge) je v 17. stoletju, prvič, po ljudski pripovedi  zapisal in objavil francoski pisec in zbiratelj ljudskih pravljic Charles Perrault. 'Njegova' Rdeča kapica je bila temačna in je imela tudi temen, tragičen konec. To je bilo namreč obdobje, ko so bile pravljice namenjene izključno za zabavo odraslih in "vse to je bilo dovoljeno predvsem zato, ker je bilo pisano za nekoga, ki mu v življenju niso bili neznani prostaštvo, krvoločnost in zabava, za Ludvika XIV., ki je narekoval teme in okvire pravljic takratnega časa" (iz mojega diplomskega dela). Našo Rdečo kapico (to, ki jo poznamo, in ki jo tudi objavljam na blogu), pa sta zapisala in priredila za otroke pravljična brata Grimm. V slovenskem jeziku je bila objavljena leta 1993, prevedla jo je Polonca Kovač. Pravljica je dolga, zato jo objavljam v dveh delih.





Nekoč je živela ljubka majhna deklica in kdor jo je videl, vsak jo je imel rad, najraje pa jo je imela njena babica, ki kar ni vedela, kaj vse bi dala otroku. Nekoč ji je podarila kapico iz rdečega žameta, ki ji je tako lepo pristajala, da od tega časa ni marala nositi ničesar drugega več in zato so ji vsi rekli Rdeča kapica. Nekega dne ji je rekla mama:
»Pridi, Rdeča kapica, in nesi babici kos potice in steklenico vina. Stara je in betežna, gotovo ji bo dobro delo in jo okrepilo. Odpravi se na pot, še preden bo postalo vroče, lepo spodobno hodi in ne oddaljuj se od poti, drugače lahko še padeš in razbiješ steklenico in potem babica ne bo ničesar dobila. Ko prideš k njej, lepo pozdravi 'dobro jutro' in ne razgleduj se po vseh kotih.«

»Bom že naredila, da bo prav,« je rekla Rdeča kapica mami in ji dala roko. Babica pa je stanovala daleč zunaj v gozdu pol ure hoda od vasi. In ko je Rdeča kapica prišla v gozd, je srečala volka. NI vedela, kakšna hudobna žival je in zato se ga ni nič ustrašila.

»Dobro jutro, Rdeča kapica,« ji je rekel.
»Dobro jutro, volk.«
»Kam pa kam, tako zgodaj?«
»K babici.«
»Kaj pa imaš pod predpasnikom?«
»Potico in vino. Včeraj smo pekli in tudi stari betežni babici je treba kaj privoščiti in jo malo pokrepčati.«
»Kje pa stanuje tvoja babica?«
»Četrt ure naprej v gozdu, njena hiša stoji pri treh velikih hrastih in spodaj je leskova živa meja, gotovo si že hodil tam,« je rekla Rdeča kapica. Volk pa si je mislil:
»Takale mlada, mehka stvarca, to ti je tolst zalogaj, še bolj bi mi dišala kot starka, vendar moraš zvito začeti, če hočeš obe ujeti.«


Nekaj časa je še spremljal Rdečo kapico, potem pa ji je rekel: »Rdeča kapica, poglej vse te krasne rože, ki rastejo tod. Zakaj ne pogledaš malo okrog sebe? Mislim, da sploh ne slišiš, kako milo pojo ptički. Korakaš, kot bi šla v šolo, v gozdu pa je tako veselo.«
Rdeča kapica se je ozrla naokoli in ko je videla,  kako med drevesi plešejo sončni žarki in koliko lepih cvetlic je vsepovsod, si je mislila: »Gotovo bo babico prav razveselilo, če ji prinesem svež šopek. Saj je še tako zgodaj, gotovo bom prišla pravočasno. Stekla je s poti v gozd in nabirala rože. Ko je utrgala eno, je zagledala naprej še lepšo, stekla je k njej i tako zašla vedno globlje v gozd. Volk pa je šel naravnost k babici in potrkal na vrata.

.... se nadaljuje ....