9. maj 2017

Pravljični gradovi Slovenije: Grad Fužine


Pravljični gradovi: Grad Fužine





Na vzhodnem obrobju Ljubljane, ob prvih jutranjih žarkih, ki kukajo skozi jutranjo meglico, zasije pročelje majhnega belega gradu, gradu Fužine.

Grad Fužine ima vse lastnosti pravljičnega gradu; ima okrogli stolpič, ki ga krasi majhen balkon; ima čudovito grajsko dvorišče z vodnjakom - v katerem bi lahko živel kraljevi žabec iz pravljice Žabji kralj; ima težka železna vrata in globok jarek, ki je prebivalce varoval pred vitezi sovražnega kraljestva. Pred gradom pa stoji ograjen park, v katerem se bohotijo stare platane in v katerem so se pred davnimi časi morda igrale mlade kraljične in mladi kraljeviči. Pred nekaj leti je bil del parka tudi majhen ribnik, v katerem so verjetno plavale zlate ribe, a je ribnik danes zasut in zaraščen.

Pravljice na stran, grad Fužine je pravi arhitekturni renesančni biser Ljubljane. Prvi prebivalci gradu so bili člani plemiške družine Khisl, ki so živeli v 16. stoletju, danes pa v gradu domuje Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO. Ravno plemiška družina Khisl je bila pobudnik ideje za gradnjo gradu in je gradnjo tudi financirala. Grad je bil zgrajen v začetku 16. stoletja. Podjetna plemiška družina je izkoristila bližino reke Ljubljanice (ki teče pod gradom) in njene brzice, ter ob gradu postavila mlin. V naslednjih stoletjih je grad zamenjal kar nekaj lastnikov. V 19. stoletju so ob gradu postavili hidroelektrarno, ki deloma deluje še danes.

Grad Fužine obdaja več daljših sprehajalnih poti, zato je krasna družinska izletniška točka.